Ådals-Lidens församling
 

May 20, 2001  

Innehåller information om Ådals-Lidens församling och släktforskning

Förändringar i Ådals-Lidens församling denna vecka
Krånge
Zakrisson, Per (1763-1812), bonde

Näsåker
Engman, Per (1828-1880), hemmansägare, lanthandlare, riksdagsman
Lidström, Karolina Kristina (1832-1898), gästgiverska, arbeterska
Lidström, Per Persson (1801-1886), bonde, gästgivare, kyrkvärd


Mähler, Fredrik August (f. 1865), dräng

Överå
Näsström, Zakarias Eriksson (1843-1908), arbetare

Resele
Bodén, Johan Peter (1825-1892), skräddare, handlare

 
Familjen Lidström i Näsåker
I familjen Lidström hände en hel del tragiska händelser. Detta berodde till stor del på att de var ganska äventyrliga av sig.

Per Persson föddes 1801 i Sörmoflo. 1822 gifte han sig med Katarina Markusdotter som var gästgivaredotter från Näsåker. Per flyttade då till Näsåker och övertog gästgiveriet efter sin svärfader. Hustrun Katarina dog i håll och styng nio dagar efter sin första barnsäng. Per gifte om sig 1830 med bondedottern Greta Dorotea Persdotter från Västerås, Ed sn. Namnet Lidström tog Per under slutet av 1820-talet. En broder till honom som drunknade 1823 hette också Lidström.

I andra äktenskapet föddes 15 barn, varav endast ett barn dog innan vuxen ålder.

Fem av sönerna blev sjömän av olika grader. Sonen Per Magnus utbildade sig till sjökapten. Hans betyg visar att han var en klyftig person, men kanske inte hade de bästa praktiska handlagen för att vara sjökapten. Dock blev han utexaminerad som sjökapten och var verksam under ett antal år som befälhavare på flera olika fartyg. Hans liv slutade i en storm i november 1872 då fartyget Hernösand gick under med hela sin besättning. Fartyget hittades med kölen vänd uppåt utanför Ystad. Brodern Teodard var också med på samma resa. Han var verksam som konstapel på fartyget. Teodard var endast 23 år och Per Magnus 38 år när olyckan inträffade. Brodern Johan mönstrade av skeppet Alette den 24 september 1869. Han hade då gjort en resan till Holland verksam som stewart på båten. Vad han inte visste då var att han skulle vara död inom en vecka efter avmönstringen. Johan åkte nämligen upp till Sollefteå där en marknad pågick. Vad som hände på marknaden vet ingen fortfarande, men Johan hittades död av yttre våld dagen efter.. Man hade flera misstänkta, bl.a. Henrik Jakob Frisendahl i Moflo, men ingen kunde fällas för brottet. Jag har tillgång till delar av domstolshandlingarna, men tyvärr inte renskrivna. Nils Anders var bl.a. verksam som lättmatros på skonertskeppet Iduna 1869. Han dog av lungsot och höftsjuka på Härnösands lasarett 1873. Den femte och siste sjömannen var Karl August. Han var den yngste av de fem, men också den som dog tidigast. Jag har inga uppgifter ännu på vilka fartyg som han var verksam på. Han dog dock 1868 av gula febern i New York. Ingen av dessa sjömän var gifta, men Johan ska enligt uppgift vara fader till ett oäkta barn i Moflo.

Per var alltså verksam som gästgivare och kyrkvärd. Dottern Karolina Kristina var under en kortare period skriven som gästgiverska i kyrkoböckerna. Hon måste ha övertagit verksamheten från sin fader. Hon förblev ogift hela livet, men hade 1859 fått en oäkta son vid namn Johan Magnus. Sonen blev bokhållare, men dog redan 1900 ogift. Fader till Johan Magnus ska enligt berättelserna vara Karl XV som var på besök i Näsåker under 1858. Han bodde då på gästgiveriet. Kungen lär även betalat en summa pengar i underhåll för sin utomäktenskapliga son. Detta är dock inte belagt i något arkiv. Karolina Kristina dog 1898 i Näsåker.

Fyra av döttrarna gifte sig, men endast två av dem fick fortlevande ättlingar. Greta Regina blev gift till Myre, Resele sn med skräddaren och handlaren Johan Peter Bodén. De fick åtta barn tillsammans. Efter Johan Peters död gifte änkan om sig med änklingen Hans Erik Nässén. Han var bonde och nämndeman i Gåsnäs, Resele sn. Inga barn föddes i andra äktenskapet.

Andrietta Helena gifte sig till Lidgatu med Per Persson Lidblom. Han var bonde, klockare och kyrkvärd där. Elva barn fick Per och hans hustru. En son, Karl Erik, blev sjöman och dog förmodligen 1897 i USA. En dotter flyttade 1895 till Mora, Minnesota, USA. Inga ytterligare uppgifter har hittats om henne ännu.

Johanna Dorotea gifte sig med en värmlänning vid namn Karl Johansson. Tre barn föddes i äktenskapet, men alla dog tidigt.

Tre av de övriga barnen var i princip hela sina vuxna liv bosatta hos riksdagsmannen Per Engman i Näsåker, senare Trästa, Sollefteå sn. De är skrivna som piga, dräng, trotjänare och trotjänarinna. När Per Engman dog fortsatte de att bo och arbeta hos sonen Johan Emanuel Engman som var bankir i Sollefteå. Alla tre dog i Trästa. Maria Petronella var den som bodde längst i familjen Engman 1863-1925. Hustrun till Per Engman var kusin till alla barnen i familjen Lidström.

Av sexton barn, var det alltså bara tre barn som fick fortlevande ättlingar. Ingen förde namnet Lidström vidare utan den möjligheten försvann när kungasonen Johan Magnus dog 1900.

Detta var familjen Lidströms öde i Näsåker. Mera personuppgifter hittar ni på min hemsida under Näsåker.

 
Information

Här kommer en liten berättelse om familjen Lidström i Näsåker.

Jag har lagt in ett nytt amerikabrev som var skrivet 1931 från Mora i Minnesota till min farfars mormor i Gårelehöjden.
Magnus Johansson

Nyttiga länkar

Anbytarforum

Holger

Emigranter från Norge

Folkräkning 1890

Båtsmän i Ångermanland


Skeppregister (ny länk)

Landsarkivet i Lund har under flera år registrerat uppgifter om svenska fartyg ur skeppslistor. De har en databas på nätet som man kan söka. Man kan söka efter ett fartyg eller en befälhavare. T.ex. återfinns Per Magnus Lidström i detta register.

Databasen är inte komplett ännu, utan man kan bara söka mellan 1837 och 1869.

Klicka på länken nedan:

Skeppsregister


 

http://hem.passagen.se/magnusjohansson